Solution Focused Coaching

Cele mai bune soluții nu sunt custom-made. Sunt customer-made.

(Mike Goran)

Zilnic, suntem în căutare de soluții. De dimineața, la trezire, până seara, la culcare. Doar că, de cele mai multe ori, fără să ne dăm seama, căutăm să rezolvăm probleme. Totuși, rezolvarea de probleme nu înseamnă transformare, ci, mai degrabă, damage control. Iar un damage control, oricât de reușit ar fi, nu ne poate face fericiți. Somnul stă departe de noi, pentru că dialogul interior este focusat pe probleme. Și, ca să fim fericiți, avem nevoie să fim odihniți! Deci, ce e de făcut?

Tu ești expert(ă) în identificarea soluțiilor la problemele tale. Fie că vorbim de probleme organizaționale sau de probleme personale. Eu sunt aici doar să te sprijin să le găsești, purtându-te - cu dăruire, pasiune, calm și răbdare - prin întrebări care să-ți ofere o nouă perspectivă asupra situațiilor cu care te confrunți.

Cum lucrez?

În călătoria ta de cunoaștere de sine, împlinire a potențialului și , te pot însoți prin:

  • sesiuni individuale de coachig
  • sesiuni de coaching în grup

Vei fi surprins(ă) când vei descoperi că soluția nu are nimic de-a face cu problema. Pentru că soluția răsare dintr-o altfel de sămânță decât problema. Soluția iese la suprafață prin altfel de gânduri, de emoții și de acțiuni.

Îți propun un mic test.

Gândește-te la o problemă. De pildă: ești în pădure, pășind voios pe drumuri de munte. Întâlnești multe, multe tufe de zmeură pe traseu. Sunt înalte, pline de frunze și de fructele acelea dulci acrișoare, care îți plac atât de mult. Te urmărește însă gândul că, aplecându-te să culegi câteva fructe, s-ar putea să te trezești cu ursul în față. Ursul nu vine, dar tu ești măcinat(ă) de această frică a unui atac iminent. Ceea ce faci este doar să-ți mplifici frica, pe măsură ce-i acorzi mai multă atenție. Te frămânți că, în caz că bestia ascunsă la cotitură te atacă, vei vedea moartea cu ochii. Nici măcar nu mai simți bucuria ieșirii în natură, ci constați că ai devenit un ghem de emoții negative... Ajungi chiar să te întrebi cine te-o fi pus să pleci în drumeție, să te expui unor astfel de pericole... Realizezi că ți-ai dori să mai trăiești ani buni și nu ești încă pregătit(ă) pentru întâlnirea cu moartea... Iar scenariul fatalist ar putea continua ore în șir...

 Acum, să luăm același exmplu, dar din perspectiva soluției.

Ești într-o drumeție. Frumusețea peisajului (alături de efortul considerabil) îți taie respirația. Ești încântat(ă) de ceea ce vezi în jur. Te delectezi cu savoarea fructelor de pădure ieșite în cale, al căror deliciu îți îmbată simțurile și te exaltă. Descoperi noi perspective. Realizezi că însăși viața este ca un drum de munte. Cu urcușuri line și coborâri ușoare. Când și când, se ivesc și urcușuri solicitante, ce-ți fac pulsul să crească, sângele să-ți fiarbă, mușchii să-ți tremure, respirația să ți se taie.

Pentru unii, soluția poate fi atât de simplă și de neașteptată, încât, odată identificată, transformarea pe care o generează să fie extrem de rapidă și de semnificativă. Pentru alții, e nevoie de un pic mai multă nefericire și claritate, ca să genereze mobilizarea spre transformare.

Oricum, odată pornit pe drumul transformării personale, vei descoperi că fericirea te prinde. Și, în loc de probleme, vei începe să vezi din ce în ce mai multe soluții. În loc să rumegi mental probleme, descoperind tot mai multe, vei avea acces la soluții ingenioase, neașteptate. Pentru că orice problemă are nu doar una, ci multiple soluții. Cu condiția să privești către soluție, nu spre problemă.

 

Dacă te doare suficient de tare situația ta actuală și ești hotărât(ă) să aduci o schimbare pozitivă în viața ta, sunt la un e-mail distanță. Scrie-mi și programează o ședință de Coaching.

Dacă încă nu știi cât ți-ar fi de utilă o ședință de Happiness Coaching, îți propun să-ți dăruiești câteva momente de introspecție pentru a găsi răspunsuri următoarelor întrebări:

Ce înseamnă pentru mine să fiu fericit/ă?

Cum aș putea acționa să obțin fericirea?

Ce pot aduce eu bun în relația cu mine însumi/însămi?

Ce le pot dărui celorlalți și mă face fericit/ă?

Ce le cer eu celorlalți, ca să consider că sunt fericit/ă?

Ce le pot tolera celorlalți, astfel încât să nu renunț la fericirea mea?

Ce nu pot tolera, nici la mine, nici la cei din jurul meu?

Care sunt limitele toleranței mele? Sau de unde începe nefericirea mea?

Dacă vrei să pornim împreună în explorarea răspunsurilor la problema fericirii tale, contactează-mă!

Te aștept cu entuziasm, voie bună și poftă de viață trăită cu sens!

Îndrăznește, fericirea se ia cu asalt! 🙂

Mihaela

No Comments Yet.

Leave a comment