Fericirea, un bun obicei. Si ce facem “între timp”?

Un tată, sună disperat la medic pentru o urgenţă domestică.
- Doctore, fiul meu mi-a înghiţit stiloul!
- Vin imediat, răspunde medicul. Dar ce faceţi "între timp"?
- Scriu cu creionul, răspunde tatăl...

 

Trecând peste umorul negru al acestui banc absurd, fiecare dintre noi experimentăm momente mai mult sau mai puţin neplăcute, dincolo de aparenta noastră capacitate de a le controla.

Şi, totuşi, ceea ce facem "între timp" contează enorm. De ce? Pentru că ceea ce facem "între timp" creează diferența: ne poate readuce la cârma propriei vieţi sau ne poate adânci în iluzia ucigătoare a neputinţei.

Ceea ce facem "între timp" ne poate aduce mai aproape de fericire sau ne poate adânci în nefericire. Ceea ce facem "între timp" ne dă putere sau ne face să ne pierdem speranţa.
Ceea ce facem "între timp", ne poate înălța sau ne poate doborî.

Iată, aşadar, cum gesturi sau acţiuni aparent nesemnificative, realizate conştient, trasează o dominantă a vieții: fericirea sau nefericirea.
Fericirea nu este atât o chestiune de intensitate maximă pentru perioade scurte de timp, cât mai ales o chestiune de predominanţe, cultivate conştient.
Fericirea este un bun obicei, o (bună)dispoziţie.

Cheia fericirii nu rezidă în stări intense, fulgurante, care aduc o lumină vie şi de scurtă durată în viaţa noastră (graţie unor circumstanţe favorabile), ci într-un proces susținut, care cere atenţie constantă şi acţiuni concrete, puse în mişcare prin determinare.

Vă propun acum să descoperim împreună câteva modalităţi constructive de a ne lumina viaţa între timp... Acest "între timp" se referă în special la așa-zișii timpi morţi (mulți la număr pe parcursul unei zile) sau la timpul alocat activităţilor automatizate, care poate fi îmbogăţit prin acte conştiente, orientate pozitiv...

În timp ce suntem la serviciu şi aşteptăm să intrăm într-o şedinţă importantă, ne putem imagina că totul va decurge armonios... Astfel, în loc să fim tensionaţi, îngrijoraţi, contractaţi, ne vom relaxa şi vom fi apoi capabili să ne prezentăm punctul de vedere în mod lucid, convingător și cu zâmbetul pe buze. Și vom avea mai multe șanse de succes. Dacă vom fi criticaţi, vom accepta mai uşor reproşurile şi vom fi mai degrabă orientaţi spre găsirea de soluţii, în loc să ne focalizăm asupra problemelor.

În loc să dăm curs fricii (care trimite impulsuri nervoase inhibitorii către creier şi celelalte organe ale corpului, afectându-ne trupul, procesele psihice şi blocându-ne capacitatea de a lua decizii), "între timp" putem alege să cultivăm gânduri luminoase, să ne vizualizăm ieşind din sala de şedinţă cu zâmbetul pe buze, mulţumiţi de rezultat, putem să ascultăm piese muzicale relaxante sau să purtăm conversaţii amuzante cu colegii etc.

De asemenea, putem fi recunoscători pentru locul de muncă, pentru colegii săritori pe care îi avem, pentru colegii pe care ni i-am transformat în prieteni, pentru că avem prilejul să ne exprimăm talentele la locul de muncă sau pentru că punctul nostru de vedere este exprimat şi ascultat. Putem să ne înfrumusețăm viața citind fragmente dintr-o carte inspirațională pe care o ținem special pe birou, putem asculta un CD cu mesaje mobilizatoare, putem viziona filmulețe vesele sau putem citi bancuri de pe Internet, astfel încât între timp să devenim mai apți pentru ceea ce va urma...

Drumul dinspre casă spre locul de muncă și retur poate fi și el fructificat în scopul amplificării fericirii. În mijloacele de transport în comun, putem citi o carte motivaţională sau amuzantă. Dacă suntem la volan, "între timp" putem asculta un CD al unui speaker renumit pe tema fericirii, putem fredona o melodie veselă sau putem asculta o emisiune amuzantă.

Când desfăşurăm diverse activităţi casnice bazate pe automatisme (spălat vase, curăţenie, duş etc), în loc să „rumegăm” mental diverse situaţii neplăcute de peste zi, "între timp" putem asculta muzică relaxantă, putem cultiva gânduri luminoase, ne putem bucura făcând planuri de vacanţă (chiar dacă vacanţa este departe, aşteptarea anticipativă în sine este un mare motiv de bucurie!) ori ducându-ne cu gândul la un week-end petrecut în natură cu familia. Astfel, neplăcerile se vor risipi uşor, iar noi vom fi capabili să vedem soluţiile optime pentru ieşirea din impas.

Sunt doar câteva exemple simple despre ce putem face "între timp" pentru a ne îmbogăţi viaţa. Procedând astfel, în orice clipă ne vom simţi binecuvântaţi şi recunoscători pentru plenitudinea vieţii noastre, vom fi încurajaţi să mergem mereu mai departe şi vom găsi inspiraţie pentru fericirea noastră de zi cu zi. Nu sunt promisiuni goale, ci rezultate validate prin alegeri conştiente. Decât să ne pierdem vremea în conversaţii de complezenţă, mai bine căutăm să ne umplem viaţa cu mici şi multe motive de bucurie. Aşa că, în loc să aşteptăm ca viaţa să ne ofere diverse daruri, rămânând pasivi şi reacţionând la circumstanţe, mai bine venim în mod activ în întâmpinarea ei, creându-ne viaţa pe care o dorim.
Ce zici, încerci şi tu?

______________________
Aştept impresiile tale privind modalităţile alese pentru fericirea ta "între timp".

Notă: Social media ajută uneori, prin postările făcute de prieteni. Dar cele mai împlinitoare momente de fericire sunt cele conştient realizate, nu cele pe care le trăim mai degrabă accidental, ancoraţi în banalul cotidian sau purtaţi de valurile vieţii. E adevărat, există şi sincronicităţi (acele momente în care ceea ce căutăm primeşte un răspuns fericit şi cu totul neaşteptat), dar manifestarea lor este atrasă chiar de starea noastră de fericire, de accesarea stării de flux, în care toate par că merg de la sine şi noi suntem în culmea fericirii...

No Comments Yet.

Leave a comment