Divorț/Doliu

Fiecare dintre noi am suferit, la un moment dat, o pierdere însemnată în viața noastră. Fie că vorbim de părinți sau de foști soți/iubiți, pierderile sunt cu atât mai dificil de depășit, cu cât au apărut în relații semnificative.

O despărțire de un iubit, un divorț neașteptat sau decesul unei persoane apropiate sunt subiecte care ne frământă vreme îndelungată și ne fac viața mai dificilă. Uneori, durerea este atât de intensă, încât poate duce la senzația de vlăguire, la pierderea speranței și a poftei în viață.

Despărțirile sunt dificile chiar și în cazul obiectelor care ne-au fost alături vreme îndelungată și/sau care ne-au prilejuit experiențe încântătoare. Aici mă refer la o casă, o mașină sau o motocicletă.

O casă în care ai trăit primele clipe de iubire sau în care ți s-a născut primul copil, de exemplu, este greu de lăsat în urmă. Chiar dacă, între timp, ai avut ocazia să-ți iei o casă mai mare, care răspunde mult mai bine nevoilor tale, încă te simți atașat(ă) de fosta locuință. Lanțurile sunt invizibile, dar simți că te trag în jos.

Un accident de motocicletă, de pildă, soldat cu răni grave și multiple intervenții chirurgicale, te poate determina să renunți la deplasarea pe motocicletă. În pofida bucuriei pe care ți-o prilejuia sau a libertății pe care ți-o oferea.

Ce te faci, însă, când decizia de a renunța este conștientă, iar frustrarea, furia și nedreptatea ies la lumină din inconștient?! Cum faci pace între mintea rațională (conștientul) și cea irațională (inconștientul)?!  Ce voce asculți?!

Fie că ai suferit o pierdere asupra căreia nu ai avut niciun control (moartea cuiva drag, un divorț cerut de partener, moartea unui animal de companie etc), fieai decis să renunți la ceva (din motive care îți aparțin), îți propun să lucrăm împreună, în ședințe de consiliere individuală, spre a te sprijini să parcurgi procesul de doliu și apoi să mergi liber(ă) mai departe.

Un doliu nefăcut acționează ca un blocaj și te va ține în loc. Nu vei putea să te bucuri de viață pentru că nu poți face loc în viața ta unui nou partener, unei noi case etc, dacă locul este ocupat de fostul/fosta. Despărțirea este un proces. Un proces care cere timp, răbdare și înțelegere față de tine, cel/cea care suferi.

Dacă ai trecut printr-un divorț și ai și copii, probabil că viața ta este destul de tensionată. Dincolo de eforturile asidue pentru a le putea oferi copiilor tot ce au nevoie, cel mai probabil te frământă și suferința lor. Constați că după plecarea partenerului tău de cuplu, copiii sunt, poate, mai agresivi, plâng din nimic sau vor să le faci toate mofturile.

Există însă o soluție! Te pot însoți atât pe tine, cât și copiii (în ședințe separate), pentru a depăși aceste momente dificile și a vă crea viitorul pe care vi-l doriți.

Dacă ți-a murit partenerul, viața nu mai este la fel. Nu are cum să fie! Ai suferit pierderi incomensurabile. Nimeni nu-ți poate aduce partenerul înapoi și nici nu-ți poate măsura pierderea. Iar copiii - dacă există - cu siguranță sunt și ei marcați de pierderea unuia dintre părinți.

Și totuși, tu, ca adult, poți merge mai departe. Fie că decizi să mergi singur(ă) înainte, fie că te decizi să-ți găsești un nou partener, decizia îți aparține. Eu doar te pot însoți, astfel încât să mergi înainte, să nu mai bați pasul pe loc.

De asemenea, le pot fi alături și copiilor tăi, spre a-i sprijini să accepte noua situație și spre a-și descoperi resursele de care au nevoie pentru a avea o viață de care se pot bucura. În ciuda acestei enorme pierderi suferite.

Nu spun că este ușor. Însă, cu timp, răbdare, empatie și comunicare, putem să facem ca lucrurile să meargă. Să meargă în direcția pe care ți-o dorești. Atât pentru tine, cât și pentru copiii tăi! Sunt doar la un e-mail distanță!

No Comments Yet.

Leave a comment