În focus: fericirea sau nefericirea?

De-a lungul vieţii, avem multe dorinţe şi mult mai multe frici.

Deși o frică ascunde o singură dorință, o singură dorință poate dezvălui un număr nedefinit de frici – dorința de a reuși în carieră, de pildă, poate determina frica de eșec, teama de necunoscut, frica de a fi criticat sau teama de a fi respins. Sunt frici care ni se revelează pe măsură ce ne sondăm interiorul nostru, ca într-un joc cu un set de păpuși Matrioșka.

Când încă nu suntem la un nivel mai profund al cunoașterii de sine, câștig de cauză automat va avea emoția mai intensă.

Dacă, de pildă, dorința va crea în noi o emoție mai intensă decât frica pe care o generează acea dorință, va prevala puterea dorinței.

Dacă, însă, frica sau fricile generate de dorință vor fi mai intense, situația se va inversa.

În loc să reușim, vom avea parte de ceea ce ne-am temut. Pentru că am trăit la o intensitate maximă frica și am atras (prin implacabila lege de atracției!) exact opusul a ceea ce ne-am fi dorit să obținem...

Legea atracției funcționează cu precizie cosmică. Pentru că noi adresăm Universului ordinul de a manifesta ceea ce simțim, gândim și vedem cu ochii minții! Și Universul ne oferă exact ceea ce am comandat! Ești ceea ce gândești sau de ce ți-e frică, nu scapi, sunt proverbe care vădesc funcționarea - fără nici cea mai mică eroare - a legii atracției.

Și totuși, din observațiile mele în ultimii 10 ani, am remarcat că majoritatea oamenilor nu conștientizează că, de cele multe ori, își îndreaptă atenția asupra fricii, nu a dorinței. Acest lucru este foarte evident pentru mine, ținând cont de cuvintele pe care le aleg pentru a se raporta la o situație dată: NU VREAU (reflectă frica) și VREAU (reflectă dorința).

Cu toții am auzit de forța gândirii pozitive. Și totuși, gândirea pozitivă NU funcționează în încercarea de a evita ceva. Imaginați-vă că încercați să vă scoateți din cap un urs polar. Veți descoperi că animalul acesta blestemat vă chinuie mintea în fiecare clipă, spunea Dostoievski.

Studiițe științifice moderne confirmă adevărul intuit de genialul scriitor rus, aratând că preocuparea de a suprima un gând negativ conduce la idei obsesive legate tocmai de subiectul pe care dorim să-l evităm (Daniel Wegner, Universitatea Harvard). Căutând să ne scoatem din minte gânduri urâte despre noi, vom reuși doar să ne adâncim în nefericire și să ne pierdem încrederea în noi înșine (Jennifer Borton & Elizabeth Casey, Hamilton College).

Observându-ne pur și simplu limbajul pe care-l adoptăm într-o anumită situație (VREAU/ NU VREAU), vom reuși să luăm măsuri, astfel încât să ne lăsăm conduși de puterea realizatoare a dorinței, în loc să fim paralizați de puterea distrugătoare a fricii. Pentru cei mai puţin familiarizați cu domeniul dezvoltării personale, poate părea un exercițiu stupid. Cu puțină atenție și voință, însă, ne vom reprograma mintea să gândească preponderent în termeni pozitivi, alimentând-o cu dorințe, în loc de frici. Iar fericirea nu va întârzia să apară.

Următorul pas ar fi să ne focalizăm atenția asupra dorinței (a scopului propus) și să urmărim filmul color, ce ia naștere în prim planul ecranului nostru mental (prin vizualizare creatoare), “încărcându-l” cu emoții din ce în ce mai intense și tonice.

Pentru că gândurile și imaginile create mental, alături de cuvintele ce le denumesc, au o putere magică. Ele pot să ne entuziasmeaze, să ne confere încredere, curaj, forță și rezistență sau, dimpotrivă, ne pot tortura. Ele pot CREA sau DISTRUGE. Oriunde am merge, purtăm cu noi mereu sursa fericirii sau a nefericirii noastre, a succesului sau a insuccesului.

Așa că, NU te gândi să renunţi la obiceiuri nedorite, pentru că subconştientul tău va face astfel încât să le păstrezi, dacă îţi tot focalizezi atenţia asupra lor.

Mintea subconştientă NU distinge între ceea ce NU-ţi doreşti şi ceea ce-ţi doreşti. Ea te ajută să îndeplineşti doar lucrurile asupra cărora îţi focalizezi în mod constant atenţia, fără a distinge între bine şi rău.

Ai grijă, deci, să-ţi îndrepţi atenţia doar asupra dorințelor și a obiceiurilor bune. Fricile sau obiceiurile negative vor dispărea treptat, fiind înlocuite de dorințe sau obiceiuri bune.

Focalizează-te cât mai des asupra obiceiurilor pe care ţi le doreşti şi acţionează pornind de la dorinţă, nu de la frică. Pentru că dorințele ne pavează calea spre fericire, iar fricile ne conduc doar la nefericire și stres... Și necesită eforturi susținute pentru a fi dezrădăcinate.
-------------------------------
Tu în ce situație te afli: te focalizezi mai degrabă asupra dorințelor sau asupra fricilor?
Ai sesizat până acum diferența dintre dorință (CEEA CE VREI) și frică (CEEA CE NU VREI)?

Cum te raportezi la evenimentele din viața ta și cum îți exprimi dorințele, în termeni pozitivi sau negativi*?
După ce ai citit acest articol, ai urmărit să te focalizezi exclusiv asupra dorințelor?
Ai remarcat vreo schimbare în viața ta?

Te rugăm să ne împărtășești impresiile și experiențele tale legate de dorințe (ca fundament al fericirii) și frici (ca bază a nefericirii).

*În urma observațiilor mele directe din ultimii 10 ani, am remarcat că majoritatea oamenilor răspund cu "NU VREAU SĂ..." atunci când sunt întrebați ce-și doresc... Ce credeți că obțin, de fapt? E adevărat, ne e mult mai ușor să definim ceea ce ne dorim prin prisma a ceea ce dorim să evităm...însă este crucial pentru fericirea noastră să definim clar ceea ce căutăm să obținem...

No Comments Yet.

Leave a comment