Happiness Training

Un cuvânt este o rachetă ce parcurge spațiul, declanșează forțe, incită entități, provoacă efecte iremediabile. (Omraam Mikhaël Aïvanhov)

“La început a fost Cuvântul. Și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul”, ne învață Evanghelia după Ioan. Și chiar dacă Biblia notează că omul și-a pierdut capacitatea de a crea prin Cuvânt, eu cred că omul continuă să fie Creatorul vieții sale și al relațiilor sale - de prietenie, familiale sau de muncă - prin intermediul cuvintelor pe care le rostește.

Comunicarea pare un subiect facil și superficial. Deci, cum ne-ar putea ajuta comunicarea să fim mai fericiți?! În fond, învățăm să vorbim de când facem primii pași (uneori chiar mai dinainte). La vârsta grădiniței stăpânim deja un număr impresionant de cuvinte din vocabularul curent al limbii materne sau suntem deja poligloți (dacă facem parte dintr-o familie mixtă). Și totuși, asta nu înseamnă că știm să și comunicăm!

Limbajul articulat, cel care formează bagajul unei limbi, este departe de actul comunicării. Pentru că a comunica înseamnă a pune în comun. Comunicarea este un schimb de idei, de gânduri, de emoții, de gesturi între două persoane aflate într-o relație (de orice natură ar fi aceasta).

Și, pentru că nu este atât de simplu să comunicăm, vorbim. Și, uneori, vorbește gura fără noi.  

V-ați certat vreodată cu partenerul de cuplu? Sau cu un prieten/coleg de serviciu?

Vă aduceți aminte când v-ați certat ultima oară?

Vă aduceți aminte cum v-ați simțit după o ceartă?

Și cum s-a simțit partenerul vostru/prietenul sau colegul vostru?

Ați auzit de terorism relațional?

La aceste workshop-uri de viață mai fericită prin comunicare, vă invit să-l trecem un pic în revistă... Să descoperim în ce măsură practicăm terorismul relațional în viața noastră de zi cu zi... Și ce ar însemna să comunicăm relațional. Să descoperim care sunt nevoile noastre relaționale și cum să avem grijă de ele. Să distingem între nevoi și dorințe. Să învățăm să cerem și să refuzăm. Să înlocuim șantajele, amenințările, generalizările, culpabilizările, reproșurile...și să renunțăm treptat la ele, pentru a trăi o viață mai împlinită și mai fericită.

Vom face progrese pe calea fericirii cu ajutorul Metodei de comunicare relațională ESPERE (Energie Specifică pentru o Ecologie Relațională Esențială), create de psiho-sociologul francez Jaques Salomé, în care m-am format ca trainer și consultant timp de trei ani.

Vă aștept cu entuziasm, voie bună și poftă de viață trăită cu sens!

Mihaela

No Comments Yet.

Leave a comment